Aktuális akcióink a Déli pályaudvarnál és a Mammut Üzletházban


www.icapok.huAranypók cégtábla a Múzeum gyűjteményébenAz Aranypók Kereskedelmi Zrt. nagylelkű felajánlásaként a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum begyűjtötte a bontásra ítélt, XIV. ker. Gizella út 24-26. szám alatti épületen található, ma már ritkaságnak számító feliratos cégtáblát.

A tábla bekerült a múzeum kereskedelmi tárgyi gyűjteményébe, restaurálás után a nagyközönség is megtekintheti a múzeumban.Aktuális akcióink az Újpesti Aranypók üzletbenCím: Bp. 1041 Árpád út 68. Tel.: 06 1 -231 0186
Aktuális akcióinkwww.florianaranypok.huÚjabb megtisztelő elismerés!

Köszönet az Aranypók összes dolgozójának és vásárlójának.
Aranypók Zrt. Igazgatósága"Neked is mondta anyukád?""Az Aranypók az élvonalban van és ott is marad" (Népszava)

Budapest városszerkezetéhez kellett igazítani a ruházaticikk-kereskedő társaság üzlethálózatát.

Három év múlva India és Kína feloszthatja egymás között a világ textil- és ruházaticikk-kereskedelmét. Statisztikák szerint idehaza már 16,4 százalékos e termékek legális kereskedelmében a kínaiak aránya. Nem velük, hanem az adót, üzleti bérleti díjat, közüzemi és munkabér jellegű költségeket nem fizető zugkereskedőkkel van baja a legális terepen működőknek. Az egyik legpatinánsabb hazai társaságnak, az Aranypóknak ugyancsak nagy kihívást jelent a gyenge minőségű és irreálisan olcsó termékek egyre erőteljesebb jelenléte a piacon.

A vevők bizalmára építő - legújabb szlogene szerint a hagyományokat folytatva a minőséget, a márkát, és a szakszerű kiszolgálást előtérbe helyező - Aranypók Kereskedelmi Rt. elnök-vezérigazgatója, Bartha András úgy véli, hogy Budapesten akadnak más, ezzel az Európa-szerte, sőt az Egyesült Államokban is nehezen kezelhető jelenséggel összevethető horderejű problémák is. A szakember az első és legfontosabb változásként, amely negatívan hatott a ruházati cikkek kereskedelmére, a városszerkezet átalakulását nevezte meg.
Hol sétálnak manapság a divatot követni igyekvő és maguknak vagy párjuknak, kedvesüknek mindig vásárolni kész szép hölgyek? - teszi fel a kérdést a Bartha András (akinek a neve tán ismerősebbnek tűnik, ha megemlítjük: ő a szerzője az 1988-ban megjelent és nagy sikert aratott műnek, amely a "Kézikönyv a nők elsárkányosodásáról" címet viseli). A megkopott, a sorra bezáró boltoktól lehangolóvá vált nagykörúton, vagy a hasonló állapotú Rákóczi úton? Netán a külföldiek számára is túlságosan drága belvárosban? A beszerző úton lévők egyáltalán nem ezeket a helyeket keresik fel, hanem a bevásárló központok zárt világában kószálnak - ad választ saját kérdésére az Aranypók első embere. Hozzáteszi: tudomásul kell venni, hogy az elmúlt évtizedben - nem feltétlenül az előnyére, de - megváltozott Budapest városszerkezete. Ezt felismerve módosította és folyamatosan módosítja üzlethálózatát a cégvezetés. Az utóbbi időben e koncepció mentén nyitottak 10 boltot különböző bevásárló központokban, illetve hipermarketekben, a többi között például a Sugárban, a Mammutban, az Europarkban, a Pólusban. Bezárják ugyanakkor a budakalászi Corában és a Kálvin téri üzletházban lévő boltot, mivel az ottani vásárlóközönség nem érdeklődik eléggé az Aranypók
nyújtotta - minőségi és modern - termékválaszték iránt.

Teljesen eltérő a helyzet a bevásárló központok és a hipermarketek boltsorán bérelt helyiségeknél és az önkormányzati bérleményeknél. Nemrégiben újította meg az Aranypók az Auchannal korábban kötött és öt évre szóló bérleti szerződését újabb öt esztendőre, hiszen a forgalom akkora, hogy megéri. A bérleti díj ugyancsak megfizethető, nem úgy, mint az önkormányzatok üzlethelyiségeié. Nagy érvágás lett volna, ha nem lép ez ügyben az Aranypók. Nyugati tanácsadójuk ösztönzésére egyrészt néhány üzletüket kiadják, így áthidalják a ruházati kereskedelem természetes szezonalitásából adódó bevételi ingadozásokat. Az ingatlanhasznosítással stabillá tették az alaptevékenységből, vagyis a forgalmazásból származó bevételeket. Ezzel párhuzamosan sorra megvásárolta a maga által használt üzlethelyiségeit az Aranypók az önkormányzatoktól. Ezek bérleti szerződései ugyanis sorra lejártak és a helyhatóságok - mint attól tartott a kereskedő cég vezetése - rendkívüli mértékben, esetenként a korábbi tízszeresére emelték bérleti díjaikat.

(A lakástörvény azon passzusa, amely szerint 2003-tól indoklás nélkül felmondhat az önkormányzat a bérlőinek, gyakorlatilag azt jelentette, hogy 2003 végéig élveztek védettséget az önkormányzati bérleti jogú helyiségek használói. Utána egyéves felmondási határidővel vissza kellett adniuk az üzleteket. Így 2005 január elsejétől, vagyis napjainktól eltűnhet a piaci és az önkormányzati bérlet közötti különbség.)

Ezt akarta elkerülni az Aranypók. A boltok megvételére összesen 300 millió forint hitelt vettek fel. Szerencsétlenségükre éppen akkor kötötték meg a hitelszerződéseket, amikor a jegybanki alapkamat hirtelen a magasba szökött, s ez magával rántotta a banki kamatokat is. A helyzet drámaiságának érzékeltetésére Bartha András elmondta, hogy míg éves amortizációjuk (eszközeik értékcsökkenése) 60 millió forint, a felvett hitelek kamatterhe 44 millió.

Bartha András, az Országos Kereskedelmi Szövetség elnökségének tagjaként - és vállalatvezetőként - úgy értékeli, hogy a hazai vásárlóerő szintje sem megfelelő még, ez is (egyelőre negatívan) befolyásolja az üzletek forgalmát. Az Aranypók eredményességét ez nem érinti közvetlen módon, amit jelez, hogy évről évre növekszik a cég bevétele és nyeresége, fizetőképessége. És ezt nem csupán ő, az elnök-vezérigazgató állítja, hanem hosszú ideje bírják a legnevesebb beszállítók, így a Triumph, a Felina, a Sara Lee és a többiek bizalmát is.

A kereskedők körében úgy tartják, hogy két csoportba sorolhatók a sikeres, a vevők számára vonzó társaságok. Az egyik csoportot a "nagy mágnes", a másikat az "almágnes" elnevezéssel illetik. A nagy nemzetközi hálózatot működtető Média Markt például a nagy mágnesek közé sorolódott. Az Aranypókot az almágnesek hazai mezőnyének élvonalában tartják nyilván. A cég az élvonalban van és ott is marad - hangsúlyozza az elnök-vezérigazgató, reagálva azokra a szerinte megalapozatlan piaci információkra, amelyek a ma 36 boltból álló kereskedelmi hálózat esetleges közeljövőbeni tulajdonosváltásáról, illetve megszűnéséről szólnak.

Regős Zsuzsa , Népszava, 2005.01.15.AranypókFigyelem: Különleges ajánlataink a feltüntetett időpontig, illetve ennek hiányában a készlet erejéig érvényesek!